İzmir’de sağanak sırasında 2 kişinin elektrik akımına kapılıp yaşamını yitirdiği yerde, bilirkişi yeniden incelemede bulundu. İzmir Barosu üyesi Murat Fatih Ülke, baro olarak bilirkişi incelemesi talebinde bulunduklarını söyledi.

Avukat Ülke, olay yerinde yaptığı açıklamada, "Burada birkaç gün önce korkunç bir olay yaşandı. 21'inci yüzyılın ilk çeyreği bitmek üzereyken İzmir'in tam göbeğinde 2 kişi biriken suya basıp elektrik akımına çarpılarak yaşamlarını yitirdi. Bu olay tüm İzmirlilerin başına gelebilirdi. Bu nedenle, bu olaydaki sorumluların hata, ihmal ve denetim eksikliğinin ne olduğunu ortaya çıkması adına delil tespiti için bir başvuru yaptık. Bu başvurudaki temel amacımız, burada yaşanan hata ve ihmaldeki, denetim eksikliğindeki kurumsal sorumluluğun ortaya çıkması. İzolasyon hatası mı? Kabloların yeterli derinlikte olmaması mı? Trafo ile bağlantı noktalarından mı kaynaklanıyordur? Sorun sadece bu lokalde mi yoksa daha geniş bir bölgeye mi ilgilendiriyor gibi birçok soru işaretinin açığa çıkmasını amaçladık. Sorumluluğu ortaya çıkan kurumların bu sorunu gidermesi için neler yapmasının gerektiğini tespitini de istedik. Çünkü bize İzmir'in çok farklı yerlerinden, bunun gibi elektrik akımı tehlikesi olan yerlerle ilgili bilgiler geliyor. Bu İzmir genelinde çok önemli bir sorun" dedi.

'TEKRAR AÇILMASINI VE İNCELENMESİNİ TALEP EDECEĞİZ'

İzmir'de korkutan orman yangını! İzmir'de korkutan orman yangını!

Avukat Murat Fatih Ülke şöyle devam etti:

"21'inci yüzyılda küresel ısınmadan, kuraklıktan bahsederken, yağmuru hepimiz özlemle beklerken, artık yağmur yağmasından korkar hale gelmek istemiyoruz. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Daha önceki savcılık dosyasında yerle ilgili yapılan incelemedeki tutulan tutanakların ve belgelerin yeniden incelenerek yeterli olup olmadığını karar verecek bilirkişi bugün buraya geldi. Eğer yeterli olmadığına kanaati getirilirse, buranın tekrar açılmasını ve incelenmesini talep edeceğiz. Devam eden savcılık dosyası ceza hukuku anlamında bireysel sorumluluklarının tespiti aşamasında sürüyor. Ancak biz GDZ Elektrik'in, İZSU'nun, belediye gibi burada kurumsal sorumlulukları olan ortaya çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

'PROBLEMLERİN GELECEKTE SORUNLAR YAŞATABİLECEĞİNİ BİLDİRMİŞTİK'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Şahan Kılıç da "Biz kaza olur olmaz olay yerinde incelemelerde bulunduk. Fotoğraflar ve rapor ile gördüğümüz kusurları bildirdik. Basın açıklamasında da eksik ve problemleri anlatmaya çalıştık. Bu konuda daha önce de bir açıklamamız oldu. Birkaç problemin, gelecekte sorunlar yaşatabileceğini bildirmiştik. Biz, konuyla ilgili üzerimize düşen görevi elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Yapısal değişikliklerle ilgili önerilerimizi belirtiyoruz. Dünya standartlarında neler yapıldığını anlatıyoruz. Bununla ilgili mevzuatın değişmesi gerektiği gibi önerilerde bulunuyoruz. Şu an için burada her şeyin üstü kapatılmış. Bununla ilgili bu saatten sonra değil de bundan önce yapılan tespitlerin daha önemli, daha değerli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Aykut Keserli