AK Parti ve MHP Milletvekillerinin imzası ile Meclis’e sunulan başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifi, önümüzdeki hafta Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Teklifle ilgili ortak tutum sergileme kararı alan Altılı Masa’nın üyelerinden İYİ Parti, kamuoyunda tartışma yaratan, kadın örgütlerinin itiraz ettiği anayasa değişikliği teklif metni üzerinde çalışarak alternatif bir metin oluşturdu. İYİ Parti’nin hukukçu kurmaylarının hazırladığı metin, Genel Başkan Meral Akşener’e sunuldu. Akşener’in metni önce partinin yetkili organları ve milletvekilleri ile değerlendirmesi, daha sonra da Altılı Masa’daki diğer partilere götürerek ortaklaşma araması bekleniyor. Kurmayların, “tartışmaları sonlandıracak ve herkesin içine sinecek bir metin” değerlendirmesini yaptığı revizyon önerisine ilişkin son durumun gelecek hafta belli olması bekleniyor.

'TARTIŞMALARI SONLANDIRACAK DEĞİŞİKLİKLER VAR'

Başörtüsüne ilişkin tartışmanın hızlı bir şekilde milletin ve siyasetin gündeminden çıkmasını istediklerini ifade eden İYİ Partili kurmaylar, alternatif metinlerini AK Parti ve MHP’nin metni üzerinde çalışarak oluşturduklarını söyledi. AK Parti ve MHP tarafından da ‘kabul edilebilir’ olması için radikal değişiklikler yapmadıklarını söyleyen yetkililer, “Radikal değişiklikler yok ama tartışmaları sonlandıracak değişiklikler var” değerlendirmesini yaptı.

CHP bütçeye hayır oyu verecek CHP bütçeye hayır oyu verecek

‘MÜTEDEYYİN KESİMDEN DE SEKÜLER KESİMDEN DE DESTEK ALACAK BİR METİN’

İYİ Parti’nin teklifinin hem başörtülü hem de başörtüsüz kadınların haklarını koruyacak biçimde hazırlandığını anlatan İYİ Partili bir yetkili, “Destek olunacak, kabul edilecek nitelikte bir metin. Mütedeyyin kesimden de seküler kesimden de destek alacak bir düzenleme” dedi.

‘AİLE KURUMUNA İLİŞKİN 41’İNCİ MADDE GENİŞLETİLDİ’

Metindeki, aile kurumunu düzenleyen ve LGBTİQ bireylere yönelik ihlallerin önünü açabileceği yorumları yapılan 41’inci maddede de düzenlemeler yaptıklarını anlatan İYİ Partili yetkili, mevcut metindeki ‘aile kurumu’ ile ilgili cümlede çok büyük bir değişiklik yapmadıklarını ifade etti. Bu maddedeki düzenlemeyi genişlettiklerini söyleyen yetkili, “Maddeye, çocukların hem fiziksel hem ruhsal gelişimini garanti altına alan, çocukları cinsel istismara karşı koruyan hükümler koyuyoruz” diye konuştu.

SON SÖZ LİDERLERİN

İYİ Parti kaynaklarının verdiği bilgiye göre, AK Parti ve MHP’nin Meclis’e sunduğu anayasa değişikliği metninde değişiklik önerileri ilk olarak Akşener'in başkanlığında Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerinin katıldığı bir toplantıda değerlendirilecek. Bu görüşmeden çıkan sonuca göre Altılı Masa’yı oluşturan diğer partilerle iş birliği aranacak. Anayasa Komisyonu 26 Ocak’taki Altılı Masa’dan önce toplanacağı için Akşener’in bu toplantıyı beklemeden liderlerle hızlı bir görüşme trafiği yürütmesi bekleniyor.

Tüm adımları ittifak ortakları CHP ile atmak istediklerini ifade eden İYİ Partili kurmaylar, Meral Akşener’i işaret ederek, “Metin şu anda Genel Başkan’ın önünde. Partimizde eğilim kabulden yana. CHP ve Altılı Masa’daki diğer partiler ile ortak bir tavır sergilemek tutumumuz da var. Artık son söz genel başkanlarda” diye konuştu.

MÜZAKERE OLMAZSA KOMİSYONDA DEĞİŞİKLİK ÖNERGELERİ

Metni istişare etmek için AK Parti’den randevu alınıp alınmayacağının da bu aşamada belli olmadığını ifade eden İYİ Partili yetkililer, komisyon görüşmelerinden önce partiler arası bir görüşme ve ortaklaşma olmazsa komisyonda önergelerle değişiklik yoluna gidilebileceğini vurguladı.

‘AK PARTİ’NİN DE KABUL EDEBİLECEĞİ BİR METİN’

AK Parti’nin metne sıcak bakmaması halinde bu durumun AK Parti’nin samimiyetsizliğini ortaya koyacağını ifade eden yetkililer, “Bizim metnimiz onların da reddedebileceği bir metin değil” dedi.

CHP: BİZİM YASA TEKLİFİMİZİ GÖRÜŞELİM

CHP’li kurmaylarsa teklif üzerinde herhangi bir çalışma yapmadıklarını belirtirken, kendilerinin konuya ilişkin bir yasa teklifi olduğunu hatırlatarak, bu teklifin görüşülmesini doğru bulduklarını ifade etti. Başörtüsü düzenlemesinin anayasa değil yasa konusu olduğunu belirten CHP’li kurmaylar, “Bizim teklifimiz çok net. Biz bu teklifte ısrarcıyız. Genel Kurul’da AK Parti ve MHP’nin anayasa değişikliği teklifinin değil bizim teklifimizin oylanmasını istiyoruz” değerlendirmelerini yaptı. Kurmaylar AK Parti’nin kendi teklifinde ısrarcı olması durumunda ‘hayır’ diyeceklerini belirtti.

Başörtüsüne ilişkin değişiklikte AK Parti’nin samimiyetine inanmadıklarını söyleyen CHP’li yetkililer, CHP ve İYİ Partili iki milletvekilinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınmasının da bu kanılarını güçlendirdiğini vurguladı. CHP’li yetkililer de görüşlerini Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile paylaştıklarını, liderlerin vereceği son karara göre hareket edileceğini vurguladı.