Online psikologlar, hastalara yüz yüze hizmet sunan psikologlar gibi, psikoloji alanında profesyonel eğitim ve becerilere sahip kişilerdir. Eğitim almış psikologlar bu işi profesyonel bir şekilde ve zamanla alınan sertifikalarla yaparlar.
Online Terapi Nasıl Yapılır?
Online terapi, internet üzerinden sanal ortamda bireysel ya da gruplar halinde gerçekleştirilen terapidir. Bu tedavilere olan talebin her geçen gün daha da arttığını görüyoruz. Danışmanların online terapide kullandıkları yöntemlerde uyum da oldukça önemlidir. Pek çok yöntemin online terapide kullanıma uygunluğundan uzmanlar bahsetmektedir. Ayrıca kabul ve kararlılık terapisi, bilişsel-davranışçı terapi, şema terapi gibi ekollerin yaygın olarak kullanıldığı gözlemlenmiştir. Bu tür anlık iletişim çeşitli uygulamalar tarafından sağlanmaktadır. İnternet özellikli uygulamalara örnek olarak Zoom, Skype, Facetime, Duo, Beep ve WhatsApp gibi İnternet özellikli uygulamalar verilebilir. Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi, online terapi görüntülü ve karşılıklı yazışma şeklinde sağlanabilir. Bu süreçler, danışan ve çevrimiçi psikologun tedavi sürecini belirli bir süre ve zaman dilimi içinde tamamlamasıyla ilerler. Örnek olarak Nora Psikoloji Merkezi’nin online terapi yapan psikologlar sayfasını inceleyebilirsiniz.
Online Terapi Hizmetinin Avantajları Nelerdir?
- Bu herkese açık bir hizmettir.
- Online terapi, yüz yüze terapiden daha uygundur çünkü ofise gitmeniz gerekmez.
- Hasta evde tedavi gördüğünden kendini daha rahat ve huzurlu hisseder.
Online Terapi Hizmetinin Dezavantajları Nelerdir?
- Online terapinin dezavantajları tedavi esnasında görüntünün donması, karşı tarafa ulaşılamaması gibi teknik sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
- Danışanın odaya girme şekli, sandalyeye oturma ya da göz teması kurma tercihi, terapi sırasında danışman için çok önemli ipuçlarıdır. Terapide, terapist bazen bu ipuçlarını kaçırır.
- Görüşme sırasında ortamın gürültülü olması ya da TV, telefon gibi araçların olası dikkat dağıtıcı unsurları hizmet akışını azaltan durumlardır.
Online Terapiye Kimler Uygundur?
Bazı durumlarda online terapi talep eden danışan için uygun olmayabilir, bu durumda danışan ile yüz yüze görüşme planlanabilir ve ardından online terapi başlayabilir. Online psikolog, belirli hasta gruplarıyla yaptıkları çalışmaları dikkatli bir şekilde inceleyerek çalışmalıdır. Danışan için seçilen yöntem, bireysel ihtiyaçlara göre belirlenmeli, geliştirilmeli ve bu hizmetleri sağlayanlar, ayrıntılı danışan analizi, ön görüşme ve tedavi ile uygun tedaviyi belirlemeye öncelik vermelidir.
Online Psikolojik Danışmanlık
Literatüre bakıldığında, günümüzde geleneksel psikolojik danışma yöntemleri kadar online psikolojik danışma yöntemlerinin de oldukça önemli olduğu açıktır. Bu durum online terapiye olan ilginin de aynı oranda artmasına neden oluyor. Yüz yüze terapide olduğu gibi online terapide de danışanların sorunları ele alınır ve hayatın gerçeklerine daha iyi uyum sağlamaları, olumlu bir benlik imajı geliştirmeleri ve duygularını rahat bir şekilde ifade etmeleri için gereken destek sağlanır. Online terapi ile yüz yüze terapi arasında hiçbir farkın olmadığı ve her ikisinin de sinirsel iletişim açısından bireye faydalı olduğu söylenebilir.