Ege Denizi’nde Santorini Adası dolaylarındaki deprem fırtınası bölgede büyük panik yarattı. 28 Ocak’tan bugüne dek 450’yi aşkın deprem kaydedildi. Depremler Bodrum, Kaş gibi Türkiye kıyılarında da hissediliyor. Santorini Adası çevresinde meydana gelen depremlerin Türkiye’ye en yakın olanı 140 kilometre mesafede. Derinlikleri ise 5 ila 25 kilometre. AFAD’a göre bölgedeki en büyük deprem ise 4,8 büyüklüğünde.15 bin kişiye ev sahipliği yapan Santorini halkının büyük kısmı feribotlarla adayı terk etti. Adada okullar iki gün tatil edildi.
Uzmanlar deprem bölgesine yakın olan Ege kıyılarındaki vatandaşlarımızı uyarıyor. Prof. Dr. Naci Görür, önceki gün sosyal medyadan yayınladığı mesajda, “Dikkatli olun” çağrısı yaptı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir de basına yaptığı değerlendirmede depremlerin "Yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir" diye konuştu.
Gözler İzmir’e çevrildi
Ege Denizi’ndeki depremler gözlerin İzmir’e çevrilmesine yol açtı. Ekim 2020’de Sisam Adası açıklarında yaşanan 6.9 büyüklüğündeki deprem, İzmir’de yıkışı etkisini göstermişti. İzmir’de sekiz apartman yıkılmış ve 117 kişi yaşamını yitmiş, 1034 kişi yaralamıştı.
İzmir’de fay hatlarının üzerinde binaların olduğunu anımsatan Prof. Dr. Görür, “Üzerinden bu kadar yıkıcı fay hattı geçen başka bir şehir yok. İşin kötü yanı biz bunun farkında değiliz. İzmir milletvekillerinin de ben bu durumdan haberdar olduklarını hiç zannetmiyorum” dedi.İzmir’de deprem üreten çok kaynak olduğunu ifade eden Naci Hoca, “İzmir’de 7 büyüklüğünden fazla deprem üretme riski olan en az 15 fay hattı var” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın “Bu faylar nerede”, “Faylar hareketlenirse şehrim nasıl görür” gibi konuları düşünmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Naci. Görür, “Ama maalesef önemsemiyoruz” dedi.