- RSV ne demektir ?
RSV’nin açılımı respiratuar sinsityal virüs dür. Respiratuar anlamı solunum yolu ile ilgili anlamına gelirken sinsityal ise birden fazla hücre zarının birleşmesi veya kaynaşması sonucunda oluşan dev hücre tipini ifade etmek için kullanılır. Yani RSV solunum yollarında hastalık yapan büyük hücreleri olan bir virüsü ifade etmektedir.
- RSV enfeksiyonu nedir ?
RSV 4 yaş altı çocuklarda ciddi viral solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedenidir. Genellikle çocukların çoğu 3 yaşına gelene kadar bu virüs ile karşılaşırlar. Genel durumu iyi, bağışıklığı sağlam olan çocuklarda RSV enfeksiyonu genellikle hafif geçer. RSV virüsü tüm yıl boyunca ortamda bulunur fakat kış aylarında çok daha yaygın olur.
- RSV enfeksiyonu nasıl bulaşır ?
RSV enfeksiyonu genellikle hastalığı taşıyan başka kişilerden bulaşır. Bu bulaş el ile temas, bulunduğu ortamdan damlacık yoluyla temas vb şekilllerde olur. Fakat bebeklere genellikle etraflarındaki erişkinlerden bulaşır. Etraflarındaki erişkinler hastalığı hafif ve silik olarak atlatırken bebek ile temas sırasında hastalığın bebeğe geçmesine engel olamazlar.
- RSV enfeksiyonu bulguları nelerdir ?
RSV enfeksiyon bulguları genellikle soğuk algınlığı hastalığından pek farklı değildir. İştahsızlık, halsizlik, hafif ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük vb gibi semptomlardır. Virüs genellikle üst solunum yolların tutar ve 2 hafta içerisinde iyileşerek tamamen geriler. Fakat bağışıklığı zayıf olan bebek ve çocuklarda belirtiler daha ciddi olabilir ve enfeksiyon alt solunum yollarına yayılabilir. Bu durumda daha ciddi bir tablo karşımıza çıkar ve hastanede tıbii tedavi ihtiyacı olabilir.
- RSV enfeksiyonu ciddi seyirli olabilir mi ?
Evet RSV enfeksiyonu ciddi seyirli olabilir. Özellikle bağışıklık sorunu olan, yenidoğan olan ve ek hastalıkları olan hastalarda RSV enfeksiyonu çok ağır seyredebilir ve yoğun bakım yatışı hatta solunum cihazı ihtiyacına kadar gidebilir.
- RSV enfeksiyonu ile kalp hastalıkları arasında bir ilişki var mıdır ?
Evet. Doğuştan kalp hastalığı bulunan bebeklerde RSV enfeksiyonu ciddi ve ağır seyredebilir. Ek olarak bu hastalar izlemde olup bir kalp ameliyatı planlaması aşamasında olabilirler. RSV ile enfekte olmaları ve ciddi geçirmeleri tüm bu süreci sekteye uğratabilir. Çünkü ağır bir enfeksiyon döneminde hastanın kalp ameliyatı ile düzeltme ameliyatı olması tercih edilmez. Enfeksiyonun geçmesi akciğerlerin ve solunum yollarının tamamen iyileşmesi beklenmelidir. Aktif enfeksiyon döneminde düzeltici kalp ameliyatı normalden çok daha yüksek riskli olabilir.
- RSV enfeksiyonu nasıl tedavi edilir ?
RSV’nin kendisine özel bir tedavi ilacı veya protokolü yoktur. Tedavi tamamen belirtilere göre, onları hafifletecek şekilde düzenlenir. RSV virüs enfeksiyonu genellikle 2 hafta içerisinde kendini sınırlar ve hasar bırakmadan iyileşir. Fakat hastanın bağışıklık durumuna ve yandaş hastalıklarına bağlı olarak iyileşme süresi ve ağırlığı farklı olabilir. Bu nedenle kalp hastalığı bulunan çocuklar için önemli bir sağlık sorunudur.
- Bir kez RSV enfeksiyonu geçirdikten sonra tekrar geçirme ihtimali var mı ?
Evet, bir kez enfeksiyon geçirdikten sonra tekrar geçirmek mümkündür. Bu virüs aynı
- RSV enfeksiyonu için aşı var mı ?
Evet, RSV enfeksiyonu aşısı bulunmaktadır. RSV aşısı aslında RSV virüsüne karşı üretilmiş antikorlardır. Bu aşının amacı risk faktörü ve yandaş hastalığı olan çocukları aşılamaktır. Aşı sayesinde bu bağışıklığı daha zayıf olan çocuklar RSV’ye yakalandıklarında bağışıklık sistemi hazırlıklı olmuş olur. Enfeksiyonu normalden çok daha hafif geçirirler. Enfeksiyona daha önceden hazırlanan bağışıklık sistemi virüs ile karşıladıldığı anda onu tanımak ve ona karşı silah oluşturma sürecini geçirmiş olduğundan hemen saldırır ve enfeksiyon hafif geçer.
- RSV aşısını nasıl elde edebiliriz ?
Doğuştan kalp hastalığı bulunan ve bu nedenle takip edilen tüm hastalara RSV aşısı için rapor çıkartılmakta ve RSV döneminde bu aşı ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
- RSV aşısı ne zaman ve kaç doz olarak yapılır ?
RSV aşısı genellikle hastalık sezonu boyunca önerilir. Sezon olarak sonbahardan başlayarak bahara kadar olan aylar kabul edilir. Bu dönem boyunca ayda bir olmak üzere ayda 5 dozun koruduğuna inanılmaktadır. Risk faktörü olan çocukların özellikle de kalp hastalığı olanların düzeltim ameliyatı öncesinde RSV aşısı ile korunması önemli olabilir.