Türkiye de son dönemde en çok tartışılan isimlerin arasında belediye başkanlarını görebiliriz.

Geçmişte örgütün, halkın gönlündeki isimler aday gösterilir ve yeniden örgütün, halkın kantarına çıkacağından sürekli halkın içinde olur, halkçı belediyecilik yapar, kolay ulaşılır idi.

Bugün baktığımızda bazı hakkını veren başkanlarımızı tenzih ederek, bir çok belediye başkanının Türkiye genelinde tartışıldığını görüyoruz.

İktidara giden yol yerel yönetimlerden geçer gerçeğinden hareketle haydi bugün nasıl bir belediye başkanı olmalı konusunu açalım.

Belediye başkanı bir kentin şehri eminidir. Eskilerde başkan seçildiğinde kentin anahtarı şehri emin olarak belediye başkanlarına teslim edilirmiş. Günümüzde artık belediye başkanına şehrin patronu deniliyor. Belediye başkanı; bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş en başta gelen kişidir. Başkanın bu özelliğini yetkilerine ve işlevlerine baktığımız zaman görebiliriz. Bu yüzden bu makamı dolduracak kişi de diğer toplum fertlerine göre daha farklı özelliklerin olması gereklidir.çünkü atacağı her adım partisinin oyunu ya yükseltir ya düşürür.. Eğer bu niteliklere başkan uyuyorsa bir lider olabilecek ve faaliyetlerine hızla devam edebilecektir. Öncelikle başkan liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır. Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir. Üretici bir zekaya sahip olmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaç edinmelidir. Hayalleri olmalıdır. Başkan sözüne sadık olmalıdır. Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir.

Sadece kendini seçenleri değil, bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir. Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır. Bunlarla ilişkiye girmemelidir. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır. Toplumu ilgilendiren, bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır.

-Samimi ve içten olmalı.

-Halkı sevmeli ve şefkatle yaklaşmalı.

-Gönüllere hitap etmeli...Halkın acılı ve tatlı günlerinde mümkün mertebe yanlarında olmalı.

-Yoksulu, dezavantajlı yı dinlemeli sorunlarına çare ve çözümler bulmalı.

-Kadrosunda egoları ile hareket eden yönetici bulundurmamalı.

-Sen ne büyüksün diyen yalakayı, dalkavuğu yanında tutmamalı.

-Unutmamalı ki ona hatalarını söyleyen gerçek ekibidir.

-Bütçeyi kullanırken gerçekten yönettiği yerin asli ihtiyaçlarına harcamalı.

-İhtiyaç sahibi kişilere yapılan yardımları gizlilik içinde ve hak edene yapmalı.

-Yönettiği yerdeki STK, Muhtar ve düşünürlerin fikirlerine önem vermeli.

-Ben yaptım oldu değil de ortak akla önem vermeli.

Devamını bir sonraki yazımda paylaşmak üzere şimdilik hoşça kalın...